Sundhed for krop og sjæl

Pleje af brystvorterne

Revnede brystvorter kan gøre amningen meget smertefuld. Det bedste råd er at sørge for, at barnet har ordentlig fat, når det sutter, snak med sundhedsplejersken, hvis du har problemer. Sørg for at holde brystvorterne tørre mellem amningerne ved at lade dem lufttørre. Ammeindlæg kan være gode til at opsamle overskydende mælk mellem amningerne. Ammeindlæggene i papir bør være ublegede og uden plasticindlæg evt. i lanolinuld. Alternativet er at bruge muslingeskaller, der holder brystvorten fri af tøjet. (Se evt. www.naturskaller.dk)

Der er mange brystvortecremer i handlen. Flere af dem indeholder dog de hormonforstyrrende stoffer, BHA og butylparaben. Nedenfor ses produkter, hvor producenten på emballagen anfører, at produktet er velegnet til pleje af brystvorterne.

De gode valg Melissa Baby Salve (Helsekost) Pantothenol Salve, Medic Team (Apoteket)

Mad til gravide Snak med jordmoderen eller din læge om ernæring og evt. kosttilskud, mens du er gravid. Et af de emner, der optager mange er hvorvidt man kan spise fisk, mens man er gravid. Fisk indeholder mange vitaminer og mineraler, især fede fisk. Men fede fisk og rovfisk indeholder også de fleste miljøgifte, som på langt sigt er mistænkt for at kunne skade bl.a. centralnervesystemet og immunforsvaret. Fostre og nyfødte er særligt sårbare, og derfor bør gravide og ammende kvinder begrænse indtaget af disse fisk. Men det er vigtigt at man som gravid og nybagt mor spiser sundt og varieret, herunder også fisk. Desuden bør man undgå tobak og spiritus og kun tage medicin efter aftale med lægen.

Råd til kost for sjælen

Gode råd Spis begrænset af disse fisk: tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart samt sild og laks fra Østersøen. Undgå torskelever.

Nybagt mor – og amning. Det er ikke ligefrem en stiksikker vest. Når man ammer, bør man også tænke over, hvad man spiser og drikker, da de fleste stoffer overføres til barnet gennem mælken. En række giftstoffer fra forureningen af vores miljø udskilles også i små mængder i modermælken, men der er, iflg. Sundhedsstyrelsen, ikke grund til bekymring for skadelige virkninger hos brysternærede spædbørn, og amning kan derfor trygt anbefales.

Indeklima Den væsentligste årsag til indeklimaproblemer for især vores børn er rygning. Dette kombineret med vores livsstil i øvrigt mange husdyr i hjemmet, tætte boliger, dårlig udluftning og tæpper gør at vores børn løber en risiko for at få astma og allergi. Men materialer omkring os kan også afgive problematiske stoffer