Hund

Sådan forkæler du din hund

Har du hund, ved du også, hvor intelligent et dyr hunden er. Og på hvor mange måder den minder om os selv. Den elsker tryghed og passer på os. Og den kan ikke fungere uden søvn – og elsker at blive forkælet med godbidder. ”På hunden kan man kende dens ejer”, lyder et kendt udtryk. Og det er måske mere sandt end som så.

Almindeligt hundemad

Der er mange lighedspunkter og hvis du selv går meget op i din mad, for eksempel hvad du spiser og hvordan den er tilberedt, er det måske det samme, når det kommer til din hund?

Der er meget forskelligt hundefoder på markedet og noget, ville man aldrig drømme om at servere for et dyr, mens andet kan minde mere om noget, vi selv spiser. BARF hundefoder er et godt bud på fornuftig mad til den hund, som vi ønsker skal have noget godt. Her er der både vitaminer og velsmag at komme efter. Det største problem er, at det hurtigt bliver dyrt at købe den gode foder til hunden.

Lav det selv

Derfor er det et rigtig godt alternativ at tilberede mad til hunden selv. Det eneste det kræver, er en god køkkenmaskine, som kan røre maden sammen for dig. Du kan læse mere om forskellige modeller af køkkenmaskiner her.

Det er vigtigt, at du går efter en model af nogenlunde kvalitet, hvis du mener det for alvor og vil lave mad til din hund stort set hver dag.

Søg opskrifter på nettet

Du kan bruge mange af dine egne rester eller finde inspiration til opskrifter på hundemad på nettet. Så udover at være godt for din hund, kan det også vise sig at være godt for din økonomi, fordi du sparer penge på hundefoder og samtidig bruger de rester, som du alligevel ville smide ud.

Her er et eksempel på en BARF opskrift til din hund:

Kød & ben: (Husk at det skal være råt)

Ca. 1 kg. hakket oksekød

Ca. 1 kg. hakket lammekød

Ca. 1 kg. hakket kyllingekød med “ben” rester(Der må ikke være splinter i. Brug evt. “knogle-støv” i stedet for).

Ca. 250g  Lever

Ca. 250g  Nyrer

Ca. 250g  Hjerte

Ekstra ingredienser:

2 spsk honning

1 stor skål med hytteost

1 stor skål med yoghurt naturel

6 æg (pisket og rå)

Vitaminer og mineraler:

6 spsk. hørfrøolie

6 tsk. ølgær

10 tabletter af tang (knust)

1 tsk. ekstra stærk C-vitamin

2 spsk. torskelevertran

Vitaminer

Vitaminer er afgørende for at hunde får en normal metabolisk funktion. De fleste vitaminer kan ikke kunstigt produceres af kroppen, og derfor er det meget vigtigt at de får det i kosten.

Hvis du giver din hund en komplet og balanceret kost, er det unødvendigt at give et vitamintilskud, medmindre en specifik vitaminmangel er konstateret af en dyrlæge. På grund af frygten for vitamin mangel, er for store tilskud af vitaminer, hypervitaminose-forgiftning, mere almindeligt i disse dage end hypovitaminose eller vitaminmangel. Overskydende vitamin A kan resultere i knogle-og ledsmerter, knogleskørhed og tør hud. Overskydende D-vitamin kan resultere i meget tætte knogler, forkalkning af bindevæv og fælles forkalkning.

Fedtstoffer

Fedtstoffer er den mest koncentrerede form af madenergi, der giver dit kæledyr mere end dobbelt så meget energi i forhold til proteiner eller kulhydrater. Fedtstoffer er afgørende i strukturen af celler og er nødvendige for produktion af visse hormoner. De er nødvendige for optagelsen og udnyttelsen af fedtopløselige vitaminer.

Fedtstoffer giver kroppen isolering og beskyttelse af indre organer. Essentielle fedtsyrer skal gives i en hunds kost, fordi de ikke kan produceres af kroppen kunstigt i tilstrækkelige mængder. En mangel på essentielle fedtsyrer kan resultere i nedsat vækst eller øget hudproblemer. Linolsyre er en essentiel fedtsyre for hunde.

Hold øje med din hund

Ligeledes skal du naturligvis være opmærksom på, at der kan være ting, som din hund ikke tåler så godt. Men igen, er det et godt tip at sætte sig lidt ind i tingene først og dernæst holde øje med din hund. Forhåbentlig vil du kun opleve, at du får en gladere hund, som er sundere og trives bedre, fordi den får en god kost.

Giv din hund tid til tilvænning

Derefter gælder det bare om at kaste sig ud i det og udforske din egen kreativitet og ikke mindst hvad din hund godt kan lide. Vil den ikke rigtig spise de første gange, du selv har lavet mad, skal du ikke lade dig slå ud. Det kan skyldes en anden konsistens, som den lige skal vænne sig til, hvis den før var vant til tørfoder, eller det kan være, at den bare ikke er så vild med lige præcis den opskrift, du har brugt de første gange.

Rigtig god fornøjelse