Mercedes

Det skal du vide, før du skifter tandrem

Et tandremsskift er en kompliceret og omstændig sag, som kræver tid og penge. Derfor vælger de fleste også at få sendt bilen på værksted, når sådan en operation skal udføres. Så er du sikret, at din bils motorsystem behandles med omhu og faglig ekspertise. Et eventuelt skift af tandremmen skal tages meget alvorligt, da den kan springe helt uforudset, hvis det ikke gøres i tide. Det giver udfordringer ikke kun for dig og din sikkerhed, men også din bils motor, som med det samme udsættes for skader, der kan resultere i at den også skal skiftes.

For at du bedst kan forberede dig på et skift af din bils tandrem, har vi her samlet en række punkter, du skal være opmærksom på, inden du bestiller tid på værkstedet.

Ikke alle biler har en tandrem

Først og fremmest er det væsentligt at vide, at ikke alle biler har en tandrem. Nogle biler er i stedet udstyret med det der hedder en taktkæde. Modsat en tandrem skal en taktkæde som udgangspunkt ikke vedligeholdes. Den er fra fabrikkens side designet til at holde gennem bilens levetid. Dette faktum, som adskiller den markant fra tandremmen, gør den populær hos både producenter og bilejere. Der kan dog stadig opstå problemer, som betyder at den mod forventning skal skiftes. Du skal blandet andet være opmærksom på om motoren begynder at larme eller om motorgangen ændrer sig og bliver ujævn.

En tandrem kræver vedligeholdelse. Den er lavet af gummi, og netop derfor er den i langt højere grad modtagelig for slid. En tandrem holder hjulene i gang – eller i hvert fald akslerne i dit motorsystem. Det er den, der driver knast- og krumtapakslen frem og sikrer at de bevæger sig i samme takt. Akslerne styrer ventilernes og stemplernes bevægelser, så de ikke kommer i berøring med hinanden. Gør de først det som følge af et tandremsbrist, så vil de blive bukket og skade hele motorsystemet.

Mange nye biler har en taktkæde, men er du i tvivl om den er udstyret med kæde eller gummirem, kan du tjekke bilens servicebog.

Slitage af tandrem

Bilens tandrem slides naturligt med tiden, men visse faktorer såsom temperatur og klima kan fremskynde slitage. Eksempelvis vil et meget tørt og varmt klima gøre den mør, så den får lettere ved at briste, og markante udsving i temperatur, fra varme til kulde, kan give revner i gummioverfladen. Derudover kan eventuelle lækager fra olie eller vand betyde slide på den eller ligefrem resultere i at remmen simpelthen glider af tandhjulet. Hold derfor øje med om motorrummet lækker med olie eller vand. Du skal også holde øje med din tandrem, hvis du ikke har brugt bilen i et stykke tid, da den kan blive hård af ikke at blive brugt ofte nok.

Husk vandpumpen

Rigtig mange glemmer at nogle biler også har en vandpumpe tilknyttet tandremmen. Vandpumpens funktion er at nedkøle motoren med kølervæske, så den ikke bliver overophedet og står af. Vandpumpen er placeret bag tandremmen, og derfor afmonteres den, når tandremmen skal skiftes. Derfor sparer man tid og penge ved at udskifte begge dele samtidig, og de fleste værksteder gør dette helt automatisk, men vil du være på den sikre side, kan du spørge, hvad de anbefaler.

Din bils alder har betydning

Når du overvejer et tandremsskift er det ikke ligegyldigt, om du kører rundt i en spritny bil eller en brugt bil. Bilens alder og levetid har betydning for, om bilens tandrem er i fare for at sprænge. Som udgangspunkt siges det, at biler kan køre mellem 60.000 og 120.000 km inden et tandremsskift, hvilket ca. svarer til 4-6 år, men det eksakte antal kilometer veksler fra model til model. Du kan se din bils kilometergrænse i servicebogen, hvor du også finder dokumentation på den seneste udskiftning. Har du lige købt en brugt bil, eller kører du rundt i en gammel, brugt bil, er der endnu større grund til at få tjekket og skiftet tandremmen. Der er nemlig stor risiko for, at din tandrem så er ved at have nået sin udløbsdato.

Flere købere af brugte biler når ikke at forhøre sig hos sælgeren om tandremmens stand, inden den pludselig er sprunget. Nogle oplever sågar, at skiftet af tandrem ikke er noteret i bilens servicebog, og derfor anbefales det, at man skifter tandremmen på en brugt bil umiddelbart efter handlen er afsluttet.

Kører du rundt i en vedligeholdt, ny bil skal du stadig huske at tjekke for slitage og holde dig ajour med servicebogen.